Šeřík a baobaby

24. 4. 2013 23:05
Rubrika: Nezařazené

„Než baobaby vyrostou, jsou malé.“

A skutečně, na planetě malého prince byla jako na všech planetách dobrá tráva i plevel. Tedy z dobrých semen dobrá tráva a ze špatných semen býlí. Ale semena jsou neviditelná. Spí hluboko v zemi, až některému napadne se probudit. Tu se protáhne a k slunci bojácně raší nejprve rozkošný a neškodný malý výhonek. Je-li to ředkvička nebo růže, můžeme je nechat, ať si rotou. Je-li to plevel, musíme ho vytrhnout hned, jak ho rozeznáme. Nu, a na planetě malého prince byla strašná semena...semena baobabů. Půda planety byla jimi zamořena. A pustíme-li se do baobabu příliš pozdě, už nikdy se ho nezbavíme. Zaroste celou planetu. Provrtá ji svými kořeny. A je-li planeta příliš malá a baobabů příliš mnoho, roztrhnout ji.

 

(Citát z knihy Malý princ - Antoine de Saint - Exupéry)

 

 

Dovolila jsem si začít citátem, na který jsem celý den velmi intenzivně myslela. Byla jsem poprvé po zimě na chalupě v Lázních Bělohradě a měla jsem jen pár hodin času do odjezdu vlaku, tak jsem přemýšlela, do čeho se pustit. A do očí mi padl na zahradě šeřík, kolem něhož byl asi milión (prý ráda přeháním...ale pár set jich fakt bylo! 5 plných náručí!) výhonků, spokojeně si rašících ze země v asi 3m okolí stromku. Už několik let si bujely bez omezování; strunou už to vzít nešlo, tak to při sekání raději každý objel a když jsem jich pár někdy ustřihla, vyrostly na jejich místě další dva. Přesto jsem se chopila nůžek, s odhodláním, že to zkusím alespoň nějak u země ostříhat....a vtom jsem za jeden výhonek víc zatáhla a on se vytrhl i s kořenem! Nad tímto úlovkem jsem zajásala a s pocitem, jako když šelma ucítí krev zraněného zvířete, jsem se vrhla do boje! Zpočátku jsem byla plná elánu a nadšení, po hodině a půl už mě bolelo celé tělo a po další době jsem už bojovala jen díky své tvrdohlavosti, že když jsem si to jednou umínila, tak to přece nevzdám..:-)

 

A u této činnosti mi stále běžel hlavou výše uvedený úryvek z Malého prince. Jak jsem tak vší silou rvala ty malé šeříky - u většiny jsem fakt musela zabrat vší silou (jako když babka tahala řepu) a pak jsem taky často spadla na zadek, když se kořen náhle přetrhl - napadlo mě, jestli takhle usilovně bojuju také s babobaby ve svém srdci, jestli se snažím se stejnou vervou a houževnatostí bojovat se svým hříchem, se svými slabostmi, se zlozvyky... Některé výhonky byly hodně velké a přitom měly malý kořen a šly vytrhnout nečekaně lehce a některé naopak byly malé a když jsem táhla jako divá, vytáhla jsem půlmetrový kořen, z něhož vybíhaly další výhonky. Připadalo mi to povědomé - některé moje špatné stránky, či hříchy, jsou vidět na první pohled a doslova bijí do očí - vidím je já i mé okolí. A některé slabosti, či zlozvyky, které snad ani na první pohled jako hřích nevypadají - jsou mnohem horší, mají širší působnost, mohou zasáhnout mnohé lidi z mého okolí, mohou zraňovat mnohem více, než jak si to uvědomuji já sama a co je nejhorší - vyrůstá z nich další a další zlo. Okolí si je vůbec neuvědomuje, nikdo o nich třeba neví a přitom mohou pod povrchem „země mého srdce“ bujet a rozrůstat se do „baobabích“ rozměrů.

 

Další věc, která mě u té práce zarážela, byl právě šeřík. Exupéry jasně rozeznává baobab od růže. Hřích od dobra. Vyrůstají z jedné půdy, na jedné planetě, z týchž živin a z téže vláhy, přitom jedno je nutné nekompromisně hubit a druhé zase hýčkat a s vytrvalostí pěstovat. Co je ale šeřík???  Vždyť to je krásný strom, s omamně vonnými květy a pěkným listím. Krášlí nejednu zahradu. Tak proč ten by se měl hubit? A proč má tak krásný a pěstěný strom tolik příšerných výhonků na 3 m od kmene? Až cestou domů ve vlaku mě to napadlo - nemohlo by to symbolizovat dobré vlastnosti špatně použité? Např. láska - sama o sobě je ryzí a krásná, ale třeba žárlivost, neschopnost rodiče pustit své dítě, náboženský fanatismus, vraždy z „lásky“ .... to jsou všechno spíš karikatury lásky. A nemohl by to být právě ten šeřík? Sám o sobě je krásný, ale jeho výhonky je potřeba likvidovat, protože se mění v plevel; dobré vlastnosti je potřeba pěstovat, ale jejich karikatury hubit.

 

Svoje přemýšlení bych opět uzavřela citátem z Malého prince:

 

„To je věc kázně,“ řekl mi malý princ. „ Když dám ráno do přádku sebe, musím udělat pořádek na planetě. Je třeba se přinutit a pravidelně vytrhávat baobaby, hned jak je rozeznáme od růží, kterým se moc podobají, když jsou maličké.“

Zobrazeno 1818×

Komentáře

nu333

Já neříkám, že jste měla v úmyslu doplnit Písmo.

Veronika Májková

Maruško parádní článek. Hluboký.( Mimochodem já šeřík jmenovala na přijímačkách jako dominantu, kterou bych zasadila doprostřed zahrady, přestože je to invazní druh sebou nesoucí velké nároky na údržbu) :-)

Zobrazit 12 komentářů »

Pro přidání komentáře se musíš přihlásit nebo registrovat na signály.cz.

Rubriky

Nejnovější

Autor blogu Grafická šablona Nuvio